Rallycross GRC-sarja, 1. osakilpailu:

2.6.2014
Vantaa 19.5.2014 - Amerikkalaisen Global Rallycross –sarjan Supercars-luokassa Fordin tehdastiimin OMSE:n Ford Fiestaa ajava Joni Wiman sijoittui sarjan avauskilpailussa Barbadosilla viidenneksi. Suomalaiskuljettaja johti maanantaiyönä Suomen aikaa ajettua A-finaalia jo selvästi, kunnes hän erehtyi ajamaan niin sanotun jokeri-kierroksen kahdesti. Tempusta seurasi kymmenen sekunnin aikarangaistus, jonka seurauksena Wimanin putosi seitsemänneksi.

Hurjan takaa-ajon ja ohitusnäytöksen jälkeen 20-vuotias pohjalaiskuljettaja raivasi viiden viimeisen kierroksen aikana tiensä vielä kolmannelle sijalle, mutta kilpailun jälkeen tuomaristo rankaisi Wimania vielä viiden sekunnin aikasakolla, joka pudotti suomalaisen avausosakilpailun viidennelle sijalle. Voittoon ajoi ex-F1-kuljettaja yhdysvaltalainen Scott Speed Volkswagenilla.

Ensimmäisen GRC-osakilpailun Supercar-luokan 600 hevosvoimaisella Ford Fiestalla ajanut 20-vuotias Wiman selvitti tiensä A-finaalin toiseen ruutuun, sijoittumalla ensimmäisessä alkuerässä toiseksi ja voittaen kaksi seuraavaa. Alkuerät ajettiin kuuden kierroksen mittaisina. Toisien ja kolmansien alkuerien kolmelle nopeimmalle jaettiin mestaruuspisteitä järjestyksessä 3-2-1 pistettä. Wiman keräsi joukon ainoana täydet kuusi pistettä.

Päivän päälähtöön kymmenen auton ja kymmenen kierroksen mittaiseen A-finaaliin Wiman starttasi eturivistä jenkkikuljettajien Scott Speedin ja Ken Blockin välistä. Speed otti lähdön nimiinsä, Wiman seurasi kakkosena. Ensimmäisen kierroksen viimeisessä mutkassa kolmantena ajanut Fordin Ken Block yritti ohittaa suomalaiskuljettajaa, joka ei antanut tilaa, jolloin Blockin Ford ajautui kanttikiven päälle ja extreme-tähden Fiesta kaatui näyttävästi ympäri. Kaadon seurauksena finaali keskeytettiin punaisella lipulla.

Lähes 40 minuutin kuluttua uusintalähdössä Wiman kiihdytti Fordinsa kärkeen. Kolmen kierroksen jälkeen suomalaiskuljettaja oli ajanut jo 3,5 sekunnin johdon, kunnes hän erehtyi ajamaan kahdesti jokeri-kierroksen. Virheestä seurasi kymmenen sekunnin stop and go –rangaistus, joka pudotti suomalaiskuljettajan kärjestä seitsemänneksi.

Viiden viimeisen kierroksen aikana nähtiin hurja takaa-ajo. Ohitusnäytöksen päätteeksi Wiman nousi vielä viimeisellä kierroksella kolmanneksi. Ilo oli kuitenkin ennen aikaista, sillä finaalin jälkeen tuomaristo lätkäisi Wimanille vielä viiden sekunnin aikasakon, joka pudotti suomalaiskuljettajan viidenneksi. Virhe harmitti Wimania rajusti kilpailun jälkeen.

- Oma moka. Ekassa lähdössä Block hermostui ohituksestani ja ajoi suoraa kylkeen. Auton pyöränkulmat olivat törmäyksen jälkeen mitä sattuivat, joten toisessa lähdössä oli täysi työ pitää auto radalla. Se vei keskittymistäni ja sitten tuli täydellinen ajatuskatkos: ajoin noin 1,5 sekuntia nopeamman jokeri-kierroksen kahdesti. Ilman hölmöilyä olisin voittanut, Wiman kertoo.

- Tärkeintä oli kuitenkin tietää, missä vauhdillisesti menen kanssakilpailijoihin nähden. Vauhtini oli koko ajan hyvää ja se vain parani loppua kohden, joten ei tässä kannata pidempään murehtia vaan katsoa eteenpäin. Yleisö oli ohituksistani ihan liekeissä, tiimi ja sponssit tyytyväisiä, ja se on pääasia, Wiman muistutti lopuksi.

GRC-sarjan avauskilpailun menestyjä oli autovalmistaja Ford, jonka jokainen seitsemästä Ford Fiestasta selvitti tiensä A-finaaliin.

Karibialta GRC-sarja siirtyy takaisin Yhdysvaltojen mantereelle Austiniin Teksasiin, jossa lauantaina kesäkuun 7. päivä kilpaillaan GRC-sarjan mestaruuspisteistä sekä lajin kultamitalista valtavan suosion saavuttaneen X Gamesien yhteydessä.